Από τη λίστα των must παραλιών δεν θα μπορούσε να λείπει η εξωτική Χρυσή Αμμουδιά, η οποία έχει διακριθεί με γαλάζια σημαία. Είναι μια από τις καλύτερες και μεγαλύτερες παραλίες της Θάσου, με χρυσαφένια άμμο και ρηχά, γαλαζοπράσινα νερά. Την παραλία πλαισιώνουν ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση και αυτό την κάνει να μοιάζει τροπική! Εδώ θα βρεις και επιλογές για water sports, όπως επίσης ένα κέντρο καταδύσεων, καθώς και πολλές επιλογές για φαγητό και ποτό.
Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία της Θάσου και δεν είναι ακριβώς παραλία! Αντίθετα, η Γκιόλα είναι μια φυσική πισίνα, λαξευμένη στα βράχια. Γνωστή και ως «Δάκρυ της Αφροδίτης», είναι σίγουρα μια από τις πιο πολυφωτογραφημένες τοποθεσίες της Θάσου και από τη στιγμή που επέλεξες τη Θάσο για θερινό προορισμό δεν γίνεται να μην πας. Θα τη βρεις στο νότιο τμήμα του νησιού και για φόντο έχει βράχους που φτάνουν σε ύψος τα 8 μέτρα.
Η παραλία Σαλιάρα ή αλλιώς λέγεται και Marble beach (μαρμάρινη παραλία, από το γειτονικό εργοστάσιο μαρμάρου) είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Θάσου χάρη στα εξωτικά σμαραγδένια νερά της και το μείγμα από ψιλή λευκή άμμο και βότσαλα. Βρίσκεται σε έναν μικρό κόλπο που πλαισιώνεται από πεύκα και διαθέτει beach bar. Η έκταση και η φυσική ομορφιά της την καθιστούν δημοφιλή τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής, ενώ για να φτάσεις θα χρειαστεί να διανύσεις και ένα κομμάτι χωματόδρομου. Ακόμα ένα μέρος που πρέπει να επισκεφθείς -κοντά στην παραλία Σαλιάρα– (άλλα 2,5χλμ περίπου χωματόδρομος) είναι η παραλία Βαθύ: είναι εξίσου όμορφη και συνήθως προσελκύει λιγότερο κόσμο, ενώ δεν διαθέτει οργανωμένες υποδομές (έχει βέβαια πευκοδάσος για φυσική σκιά).
Το παραθαλάσσιο χωριό της Αλυκής βρίσκεται στη μέση μιας μικρής χερσονήσου στη νοτιοανατολική Θάσο, και οι δίδυμες παραλίες της και οι δύο γνωστές ως Αλυκές. Τόσο η νότια όσο και η βόρεια παραλία έχουν ψιλή, χρυσή άμμο και ήρεμα, γαλαζοπράσινα νερά. Η νότια παραλία είναι μικρότερη αλλά πιο οργανωμένη, με ταβέρνες και beach bars, ενώ η βόρεια είναι μεγαλύτερη και πιο απομονωμένη (μόνο ένα μέρος της είναι οργανωμένο).Σε σχετικά μικρή απόσταση, μπορείς να δεις και κάποια αξιοθέατα, όπως τα ερείπια ενός αρχαιολογικού οικισμού, εκκλησίες και ένα λατομείο μαρμάρου.
Μπορεί να την ακούσεις και ως Paradise beach, η παραλία Παράδεισος έχει ψιλή χρυσή άμμο, ρηχά, γαλαζοπράσινα νερά και πολύ πράσινο. Είναι μια από τις παραλίες της Θάσου με εύκολη πρόσβαση και αυτό την κάνει απίστευτα δημοφιλή, ειδικά για οικογένειες. Εδώ μπορείς να απολαύσεις πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά είτε σ’ κάποιο οργανωμένο beach bar είτε ελεύθερα.
Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παραλίες της Θάσου, ιδανική επιλογή για να περάσεις μια ολόκληρη μέρα με ήλιο και θάλασσα. Εδώ θα βρεις λευκή άμμο, γαλαζοπράσινα νερά που βαθαίνουν γρήγορα (το τέλειο spot για κολύμπι με μάσκα και αναπνευστήρα) και αρκετές επιλογές για φαγητό και ποτό. Η Τρυπητή βρίσκεται δίπλα στα Λιμενάρια, και αυτό την κάνει εύκολα προσβάσιμη αν βρίσκεσαι στη νοτιοδυτική Θάσο, ενώ είναι τόσο μεγάλη που αποκλείεται να νιώσεις συνωστισμό από κόσμο-ακόμα και το καλοκαίρι! Mπορείς να επιλέξεις το οργανωμένο τμήμα της παραλίας ή το πιο απομονωμένο κοντά στο πευκοδάσος, ενώ αν αποφασίσεις να εξερευνήσεις λίγο την περιοχή, θα συναντήσεις έναν σχηματισμό βράχων που διαβρώθηκε από τα κύματα και δημιούργησε μια τρύπα σε σχήμα φυσικής σπηλιάς (απ’όπου πήρε και το όνομά της).
Το λαογραφικό μουσείο Θεολόγου στεγάζεται σε ένα διώροφο δημόσιο κτίριο (αρχοντικό Χατζηγιώργη) στο κέντρο του χωριού. Ο Χατζηγιώργης ήταν δήμαρχος και ανήγγειλε την επανάσταση κατά των Τούρκων το 1821. Το μουσείο είναι έτσι διαμορφωμένο σε δύο εκθέματα. Το πρώτο αναπαριστά ένα τυπικό παραδοσιακό σπίτι της Θάσου. Εκτίθενται παραδοσιακά ενδύματα, οικοσκευές, αργαλειός και διάφορα οικιακά εργαλεία. Στο δεύτερο χώρο εκτίθενται αντικείμενα που σχετίζονται με τις βιομηχανίες του νησιού και θα δείτε εργαλεία από διάφορα παραδοσιακά επαγγέλματα.
Η Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ είναι η μεγαλύτερη και η πλέον γνωστή της Θάσου. Χτισμένη στο χείλος ενός γκρεμού, στα νότια του νησιού, χαρίζει εξαιρετική θέα στο Αιγαίο. Η χρονολογία της ίδρυσης της Μονής δεν είναι γνωστή, αναφέρεται όμως σε χρυσόβουλο του Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου του 1287 ως μονύδριο της Μονής Φιλοθέου. Στη θέση του ναΐσκου πρέπει να κτίσθηκε η Μονή γύρω στο 1821. Βάσει επιγραφής στην δυτική είσοδο του ναού, έγιναν επισκευές το 1835. Το 1974, εγκαταστάθηκαν στο ερημωμένο μοναστήρι οι πρώτες μοναχές από την Μονή Παναγίας Πορταριάς Βόλου. Σε αυτήν φυλάσσεται ένα κομμάτι του Τιμίου Ήλου, δηλαδή ενός από τα καρφιά με τα οποία σταυρώθηκε ο Χριστός. Το μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ γιορτάζει στις 8 Νοεμβρίου και την Τρίτη της Διακαινησίμου.
Τα Λιμενάρια βρίσκονται στη νότια Θάσο και αποτελούν την δεύτερη μεγαλύτερη κωμόπολη του νησιού μετά τον Λιμένα. Πέραν από το μικρό λιμανάκι που είναι γεμάτο παραδοσιακά ταβερνάκια, πλήθος επιλογών για διαμονή και καφετέριες δίνουν πολλές επιλογές στον επισκέπτη. Στον συγκεκριμένο οικισμό θα βρείτε και το Παλατάκι, που δεσπόζει σε μια προεξοχή πάνω από τη θάλασσα. Σε απόσταση αναπνοής από τα Λιμενάρια, θα βρείτε το μέρος που χτυπάει η καρδιά της νυχτερινής ζωής του νησιού, τον Ποτό. Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο χωριό, γεμάτο με ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ και beach bars, τα οποία προσελκύουν κόσμο από όλο το νησί!
Ο αρχαιολογικός χώρος Αλυκής στη Θάσο περιλαμβάνει ολόκληρη την χερσόνησο στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, κοντά στον ομώνυμο οικισμό και δίπλα στην πανέμορφη παραλία. Κατά την αρχαιότητα η περιοχή αποτελούσε το σπουδαιότερο λατομείο, καθώς το έδαφος είναι εξαιρετικά πλούσιο σε μάρμαρο. Μαρτυρίες για την κατοίκηση στον αρχαιολογικό χώρο της Αλυκής έχουμε από τον 7ο προ Χριστού αιώνα, ενώ είναι επίσης βέβαιο πως η εκμετάλλευση του λατομείου συνεχίστηκε, τουλάχιστον κατά τα πρώιμα βυζαντινά χρόνια.
Κατασκευασμένο σε μία φυσική κοιλότητα του λόφου στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης της Θάσου, βρίσκεται το αρχαίο θέατρο Θάσου. Το αρχαίο θέατρο βρίσκεται δίπλα στο Εβραιόκαστρο, το αρχαίο τείχος και ένα μονοπάτι το συνδέει με την Ακρόπολη. Στους πρόποδες της ακρόπολης, κάτω από το θέατρο, βρισκόταν το ιερό του Διονύσου. Μέσα στον τριγωνικό περίβολο αποκαλύφτηκαν δύο μνημεία, με ορατά σήμερα μόνο τα θεμέλια του ενός, και δύο αρχαιότεροι βωμοί. Τα μνημεία στέγαζαν αγάλματα, έργα Αθηναίων γλυπτών του 4ου αι. π.Χ. Στις αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα χτίστηκε η σκηνή με μαρμάρινη πρόσοψη και το προσκήνιο αφιερώθηκε στον Διόνυσο. Τον 1ο αιώνα μ.Χ. το θέατρο χρησιμοποιήθηκε για μονομαχίες, η ορχήστρα μετατράπηκε σε αρένα και βαριές πόρτες έκλεισαν τις παρόδους.
Βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νησιού, τη Θάσο (Λιμένα), κοντά στην αρχαία αγορά και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επαρχιακά μουσεία της Ελλάδας. Εκεί φυλάσσονται και εκτίθενται συλλογές αρχαιολογικών ευρημάτων μοναδικού πλούτου και ποικιλίας από τον 7ο αιώνα π. Χ. ως τον 7ο αιώνα μ. Χ. Σημαντικά ευρήματα από την παλαιολιθική μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή, μας δίνουν μια γλαφυρή εικόνα ενός από τους σημαντικότερους πολιτισμούς του Αιγαίου.
Στο μουσείο εκτίθενται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα όπως μαρμάρινα και πήλινα αρχιτεκτονικά μέλη, γλυπτά ελληνιστικών, ρωμαϊκών και παλαιοχριστιανικών χρόνων, έργα μικροτεχνίας (αγγεία, ειδώλια, λυχνάρια, κοσμήματα, νομίσματα) και επιγραφές.
Το Αρχαίο Ωδείο της Θάσου Βρίσκεται στα νότια της Αρχαίας Αγοράς και Χρονολογείται στον 2ο μΧ αιώνα στην εποχή του Αδριανού. Έχει χαρακτηριστικά αρχαίου θεάτρου με ορχήστρα σχήματος δύο τρίτων κύκλου, ανάλημα στο οποίο στηρίζονται οι βαθμίδες, εσωτερικούς θολωτούς διαδρόμους, εδώλια των θεατών τα οποία χωρίζονται από την ορχήστρα. Σήμερα, σώζονται οι 3 πρώτες σειρές των θεατών.